УА !!! ЗА АЛФИТЕ

Овој Блог е направен со цел да се воспостви комуникација и размена на мислења на „клиентите“ кои се малтретирани од страна на АЛФИТЕ. Па затоа ве молам сите вас кои имате коментари или знаете начин на кој сите ние Ромите и другите етникуми да изнесете ваше мислење.

Thursday, July 20, 2006

Протест на Ромите во Гостивар

Повеќе од петстотини лица предводени од невладини организации на Ромите вчера во Гостивар протестираа во знак на револт за инцидентот што се случи во понеделникот кога тројца Роми од Гостивар и еден припадник на мобилната полициска ециница беа повредени. Претставници на ромската етничка заедница во Гостивар беа примени од одговорните во СВР Гостивар и побараа расветлување на случајот и одговорност од полпцајците. Ние бараме да се супендираат тројцата полнцајци кои учествувале во тепањето. Ова не е прв пат да се омаловажуваат Роми на ва1'0B начин. изјави по средбата Шабан Салиу, адвокат кој од Скопје дошол да ги заштити неговите роцнини кои биле инволвирани во случајот, Според полицискиот извештај, во понедепникот околу 20 часот, во близина на гостиварскиот пазар, дошло до инцидент во кој две лица прво вербално. а потоа и физички, напацнале припадници на апфите, Во своите изјави. тројцата Роми тврдат дека биле физички малтертирани и тепани без причина. Гостиварската полиција за случајот поднела кривични пријави за напад на службено лице при вршење должност, која во судот ќе се води по редовна постапка, а повредените Роми исто така најавија дека ќе подиесат тужба.[НОВА МАКЕДОНИЈА]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home