УА !!! ЗА АЛФИТЕ

Овој Блог е направен со цел да се воспостви комуникација и размена на мислења на „клиентите“ кои се малтретирани од страна на АЛФИТЕ. Па затоа ве молам сите вас кои имате коментари или знаете начин на кој сите ние Ромите и другите етникуми да изнесете ваше мислење.

Wednesday, July 19, 2006

Две верзии за инцидентот во Гостивар

Две верзии околу синоќешните настани во Гостивар. Една од трите ромски момчиња, друга сосема поинаква на полицијата. Ријан Калгури ги обвинува полициските Алфи дека го претепале во два наврати. Во вториот случај биле истепани и неговиот брат Мирсад Калгури и пријателот Аднан Сулејмани.

Првиот инцидент се случил на улицата „Панче Поповски“. Според Ријан Калгури му бил попречен патот од автомобил голф. Ги замолил луѓето да го ослободат патот по што тој бил претепан од три лица.

Калгури смета дека тоа биле Алфи кои не се легитимирале. Половина час подоцна ромите како што тврдат на друго место биле пресретнати од Алфите, по што повторно биле истепани, а било користено и огнено оружје.

„Ми ги ставија мене лисиците и со пиштол на главата ми стоеја и почна да пцуе“, изјави Ријан Калгури.

Гостиварската полиција информираше дека ромите биле запрени откако непрописно се движеле со комби возило. Алфите се легитимирале, Ријан им се заканувал, а половина час подоцна се вратил со двајца придружници. Фрлиле со клешта кон полициското возило, го искршиле стаклото од задната врата.

Со железен предмет удрил кон еден од Алфите, повредувајќи го во пределот на раката и градите. Сакајќи да го одбие нападот, еден од полицајците пукал во воздух.

Против тројцата ќе бидат поднесени кривични пријави за напад врз службено лице. Тројцата роми најавуваат тужби до Алфите, а ромските организации за утре закажаа мирен протест во Гостивар.[A1]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home