УА !!! ЗА АЛФИТЕ

Овој Блог е направен со цел да се воспостви комуникација и размена на мислења на „клиентите“ кои се малтретирани од страна на АЛФИТЕ. Па затоа ве молам сите вас кои имате коментари или знаете начин на кој сите ние Ромите и другите етникуми да изнесете ваше мислење.

Wednesday, July 19, 2006

Сите пријави против „Алфите“ се за претепување

Изненадувачки, за пречекорување на полициските овластувања, граѓаните не поднесуваат многу пријави до невладините организации против „Алфите“, но загрижувачки сите граѓански пријави против единицата за борба против уличен криминал, како што е официјалното име за единицата „Алфа“ се за брутално претепување.

Овие податоци се извадени од статистиката на коалицијата за правично судење.

За „алфите“ во негативна смисла, македонските медиуми пишуваат барем еднаш неделно, или дека претепале некој, или дека уапсиле некој без да се претстават. Одговорот од МВР е, „Алфите“ секогаш се во право.

За акциите на оваа полициска структура постои и блог на интернет. Таму „алфите“ се претставени како народна милиција за која сите се криминалци.

Во МВР се задоволни од резултатите на милениците на министерот Михајловски, нивната статистика покажува дека за 18 месеци колку што постојат „Алфите“ над илјада криминалци се уапсени по распишана потерница и дека криминалот во Скопје и другите македонски градови е намален за 30%.

Но, организациите за човекови права се незадоволни од начинот на кој полициските „Алфи“ се справуваат со криминалот. Според хелсиншкиот комитет тие тоа го прават со прекумерна употреба на сила и со непочитување на основните човекови права.

Покрај Хелсиншкиот комитет и народниот правобранител отвори фронт со МВР токму поради „Алфите“. Внатрешната контрола на МВР речиси по правило ги амнестираше „Алфите“.

Најголема дамка за ова полициска единица е неразјаснетата смрт на Трајан Беќиров, бегал од „алфите“, а по три неделна потрага неговото тело беше најдено мртво во Вардар.

Синоќа нивна интервенција предизвика протести пред гостиварската полиција. Минатата недела битолчанецот Љупчо Стојановски сведочеше пред новинарите дека битолски „Алфа“ тим го привел но, не во полициска станица туку го однеле и го претепале на античка Хераклеа.[A1]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home